Naturalistiske hager


Naturalistisk hagedesign har røtter tilbake til 1800-tallet, og har siden utviklet seg i ulike retninger. Den mest kjente, og utvilsomt mest populære, er den som gjerne omtales som "the New Perennial movement". Den anerkjente nederlandske hagedesigneren Piet Oudolf regnes av mange som opphavsmannen til denne retningen. Han har blant annet designet hagen som omkranser the High Line i New York, Lurie Park i Chicago og "Open field" tilknyttet galleriet Hauser & Wirth i Somerset. 


"My biggest inspiration is nature; 
I do not want to copy it, 

but to recreate the emotion."

Piet Oudolf


Sitatet ovenfor favner essensen ved det naturalistiske hager søker å oppnå: Å gjenskape den samme følelsen som man av og til kan oppleve i naturen: En særegen harmoni,  som gir en dyp gjenklang i vår egen natur. 


At naturalistiske hager har kvaliteter som berører både estetisk og emosjonelt, trenger man bare se på bilder for å forstå. Å omgi seg med en slik hage, og følge utviklingen gjennom de fire årstidene er virkelig en stor glede. Piet Oudolf har i de senere årene prioritert å designe offentlige hageanlegg, nettopp fordi han ønsker at flest mulig skal få muligheten til å se og oppleve dem. 

Hva kjennetegner naturalistiske hager?

 

Imitasjon av naturen står som nevnt sentralt, og blomsterenger og prærielandskap er de mest brukte modellene. Fellesnevnere er utstrakt bruk av (pryd)gress og vekster/blomster som ligner på floraen vi finner i naturen, med tanke på form og struktur både på bladverk og blomster. Også plassering av planter skjer etter inspirasjon fra naturen; man planter tett og lar plantene veve seg inn i hverandre. 

 

Det er viktig å sørge for en balanse i den komplekse miksen av planter, slik at øyet finner hvile og man oppnår den harmonien man er ute etter. For selv om naturalistiske beplantninger kan se tilfeldige ut, er det et planlagt design som ligger til grunn. Man planter vanligvis i grupper eller i en mer avansert "matrix", og benytter ulike designprinsipper for å skape variasjon og sammenheng. 

 

Planter med en struktur som holder seg, også etter at blomstringen er over, er essensielt. Frøstander og tørket gress gjør hagene til et vakkert skue også vinterstid. Ingenting klippes ned før mot slutten av vinteren.

Hvor passer slike beplantninger?


Hagestilen passer inn i de fleste omgivelser: Som en glidende overgang til omkringliggende natur eller som en spennende og myk kontrast til streng arkitektur. I små og store hager, på sommerhytta, i parker, på takterrasser... Man kan skape en naturalistisk oase over alt hvor det er mulig å få noe til å gro - til stor glede for både mennesker og andre levende vesener.

Plantevalg


Lokale, viltvoksende plantearter (eller kultivarer av disse) inngår ofte i naturalistiske plantedesign. I tradisjonelle naturhager begrenser man seg ofte til kun lokale arter, mens man innenfor denne stilen benytter plantesorter fra hele verden. Hovedkriteriet er at den enkelte art passer inn i helheten, med tanke på design og robusthet. Man er opptatt av at plantene skal være levedyktige over tid, og bidra til biologisk mangfold, spesielt med tanke på pollinatorer og annet dyreliv.


Trykk på knappen under for noen av mine plantefavoritter.


Noen tips! 


  • Tenk stort! Kanskje kan noe av plenen gjøres om til bed? Det vil garantert glede både deg og alle små krypende og flyvende insekter og dyr! 

  • Utfordre preferansene dine, når det gjelder blomstersorter og farger. Da blir det enda mer å glede seg over! 

  • Ta utgangspunkt i jord- og lysforholdene i hagen din, men tøy gjerne grensene litt. Ellers er det klokt å legge til rette for klimaendringene, som peker i retning av økende tørke og perioder med mye nedbør.  Planlegg med tørketålende planter - og lag gjerne et regnbed i tillegg. 

  • Prøv å så dine egne planter. Det gir mye større muligheter både når det gjelder utvalg og det å få mange planter - raskt - til en overkommelig pris. Så er det bare å smøre seg med tålmodighet og gi dem omsorg mens de vokser seg til; det tar gjerne en ekstra sesong eller to. 

  • Kjøp deg en bok eller to (se anbefalinger nedenfor) og lær mer om de ulike designteknikkene og plantene som ofte benyttes - og som kan passe hos deg

  • Å våge seg utpå, prøve og feile,  gjør at du  lærer -  og lykkes! 

Anbefalte bøker


  • Planting the Natural Garden
    Piet Oudolf/Henk Gerritsen

  • The Know Maintenance Perennial Garden
    Roy Diblik
  • Planting: a new perspective 
    Piet Oudolf/Noel Kingsbury

  • Tiny and Wild: Build a small-scale meadow anywhere 
    Graham Laird Gardner

  • Planting the Oudolf Gardens at Hauser & Wirth, Somerset
    Rory Dusoir/Piet Oudolf

  • Naturalistic Planting Design
    Nigel Dunnett


De fleste bøkene har plantelister med beskrivelse - et nyttig hjelpemiddel for å finne riktige planter til rett sted.